Zdraví je v posledních měsících něco, o čem se hodně mluví. My sami ke svému zdraví můžeme přispět tak, že se budeme chovat podle regionu a sezóny (budeme jíst to, co obvykle jíme v ČR a budeme jíst to, co se obvykle jí v zimě).
Připomeňme si, že období vody, ve kterém se teď nacházíme, je období, kdy se vytrácí jang (aktivita) a převládá jin (klid). Toto období bychom měli co nejvíce využít pro regeneraci, abychom do toho zase mohli v únoru pěkně energicky "hupnout".
K elementu vody náleží z pohledu čínské medicíny ledviny a močový měchýř. Ledviny jsou sídlem naší životní energie - čchi. Pokud nebudeme regenerovat, budeme pořád někde lítat a přetěžovat se, projeví se to na našich ledvinách a i když ze sebe možná budeme mít dobrý pocit, citelně si tím zkracujeme náš pozemský život.
Takže co je v období vody nejdůležitější?
🥶 Pozor na chlad. Ledviny nesnáší chlad, takže se chladu co nejméně vystavujeme - ven chodíme opravdu dobře teple oblečeni a pokud ještě venku začne foukat, raději procházku venku co nejvíce zkrátíme. Vítr nám může chlad vnést do těla, hlavně pokud máme oslabenou imunitu, takže pozor na něj!
🧊 Stejně tak nejíme studená jídla a vyhýbáme se zmrzlině. Myslíte si, že před sto lety někdo v prosinci cucal nanuka? Kdyby někoho takového naši předci viděli, asi by si ťukali na čelo. Stejně tak vynechte led v nápojích, vodu pijte nejlépe teplou, nejhůře vlažnou. Jídlo by mělo být co nejvíce teplé - aspoň 3x denně. Vynechte saláty, rohlík s máslem, salámem, apod., pokud na tyto potraviny máte opravdu chuť, doplňte je teplým čajem.
🌶 Zahřívat nás budou i pokrmy, do kterých přidáme anýz, skořici, hřebíček, vanilku, zázvor nebo badyán. Pozor! Spousta lidí si myslí, že i chilli má zahřívací vlastnosti, ale je to právě naopak! Pokrmy z chilli ochlazují, takže se jim v zimě raději vyhněte. (Pro nic za nic nejsou oblíbené v zemích, kde je velké teplo).
🐠 Zařaďte na jídelníček ryby. Tady je otázka, jestli jsou lepší mořské (spíše odpovídají chuti energie vody, která je slaná), nebo sladkovodní (vyrostli jsme na nich a odpovídají více pravidlu, podle kterého máme jíst jídla z našeho regionu). Nechám tedy na vás a vaší intuici. Nejlepší jsou samozřejmě rybí polévky, které bychom měli jíst nejen na štědrý den ☺️
🍰 Omezte bílý cukr a sladké nápoje. Nenechte se zmást nápoji s umělými sladidly! Ty snižují sílu ledvin!
🧂 Chuť vody je sice slaná, ale nepřehánějte to se solí! Pokrmy by měli být slané, neměli byste mít pocit, že je něco nedosolené, ale na druhou stranu pozor na přesolování. Hodně soli totiž ledvinám naopak škodí, vysušuje tělo a napomáhá k demineralizaci kostí. Takže se vyhněte nekvalitním uzeninám, sýrům a jiným polotovarům, které jsou přesolené, aby měly vůbec nějakou chuť.
🍯 K jídlu si vybírejte - polévky s luštěninami, rybí polévky, nákypy, kompoty, pikantní pokrmy. Nezapomínejte na bílkoviny - maso (nejlépe vepřové nebo rybí), vejce a luštěniny. Používejte k vaření kořenovou zeleninu, pórek, křen nebo cibuli. A mlsat můžete jako naše babičky - koláče, buchty (samozřejmě nejlépe se zahřívajícím kořením, které jsem uvedla výše).
🕺 Pohyb bychom měli teď hodně omezit, abychom se zbytečně nevyčerpávali. Energii, kterou běžně pohybem vydáváme nahradíme kořením - takže se nebojte dát si pravidelně svařáček nebo upečte voňavý perník.
Hodně zdraví v předvánočním čase přeje Marie 💕
Comments