top of page

JAK OCHRÁNIT SVOJE ZDRAVÍ V OBDOBÍ ZIMY - 10 RAD A TIPŮ

Psala jsem už o tom, jaké energie nás ovlivňují a co máme dělat, abychom ve zdraví přežili hektický konec roku. A ve zdraví myslím v tom psychickém, ale i fyzickém, jedno závisí na druhém :-)


"Ve zdravém těle, zdravý duch", říkávaly naše babičky...


Naši předkové měli opravdu ve spoustě věcí pravdu. Proč jsme se odklonili od pití šípkového čaje, vystrnadili rakytník z našich kuchyní a nasadili si do nich pomeranče a banány?


Nikdo nám totiž nikdy neřekl, že bychom si tím mohli uškodit. V televizi přeci říkají, že pomeranč je plný vitamínu C a v zimě je to nejlepší pomocník při posilování imunity. Ale když se zamyslíte, není pro každého nejlepší to, co je pro něj přirozené?



Není něco na tom, že v každé krajině roste takové ovoce a zelenina, kterou tamní obyvatelé potřebují pro vyrovnání energie klimatu, ve kterém žijí? A když pomeranče pochází z krajin, kde teploty málokdy klesají pod 20 stupňů, nejsou pro konzumaci v našich pětistupňových mrazech úplně ideální?


Ano, toto ovoce má pro své obyvatele ochlazující funkci a my se v zimě přece potřebujeme ohřát :-) Takže jak si uchránit naše vnitřní teplo a zapracovat tím i na naší imunitě?


 

10 VĚCÍ, KTERÉ (NE) DĚLAT V ZIMNÍM OBDOBÍ


1) Vynechejte OVOCE, které u nás neroste - pomeranče, kiwi, citrony, grapefruity, mango atd. Nahraďte je jablíčky, hruškami, švestkami - úplně nejlépe ve formě kompotu.


2) Omezte SALÁTY - stejně jako ovoce nás zbytečně ochlazují a to v zimě nechceme. Stejně to platí pro rajčata, okurky, nebo papriky, zeleninu konzumujte nejlépe tepelně upravenou.


3) OHŘÍVEJTE SE i zevnitř - snídejte teplá jídla - měli bychom dodržovat po celý rok, v zimě o to více, že se nacházíme v období chladné vody. Taková rýžová kaše se švestkovým kompotem a medem je ideální start do nového dne - tělo hezky zahřeje a hlavně udělá dobře žaludku. POZOR - zázvor nebo alkohol nekonzumujte, pokud máte jít ven - otvírají nám hodně póry a můžeme se snadněji nachladit. Nechte si je na večer, kdy už je jen kousek do teplé postele :-) Zmrzlinu se pokuste vynechat úplně - ta nás určitě nezahřeje.


4) Pijte TEPLOU VODU - tohle pro mě bylo asi nejvíc nepředstavitelné, ale není to tak hrozné, věřte mi. Studená voda je pro náš žaludek to nejhorší, co můžeme udělat, ať v zimě či v létě. Ráno si do horké, teplé vody ještě vymačkejte citron - nastartuje vám metabolismus. (přes den už citron vynechejte).


5) Chraňte si bedra a TEPLE SE OBLÉKEJTE - k zimě energeticky patří ledviny a močový měchýř a tyto orgány jsou v tomto období nejvíce náchylné. Ledviny uchovávají naši životní energii, takže je v zimě musíme chránit a zahřívat. Takže příště, až budete chtít přeběhnout dvůr bez kabátku, nebo si sednout na studenou zem, dvakrát si to rozmyslete. (a vyškrtněte z jídelníčku bílý cukr, ten ledvinám nedělá dobře).


6) VAŘTE, vařte, vařte. Všechny pokrmy jsou lépe stravitelné, když jsou uvařené. A teď potřebujeme energii šetřit a ne ji vynakládat na náročné trávení. Vařte tzv. dlouhé polévky (nejlépe z kostí - ty je teď důležité posilovat), vařte zeleninu, i kdyby měla být v pánvičce jen pár minut, vařte ovoce (např. osmahněte jablíčko s máslem a cukrem a přidejte do kaše).


7) ZAPOMEŇTE NA DIETY - teď není čas na to hubnout! Počkejte si na energii jara, ta vás nastartuje. Teď budete zbytečně spotřebovávat energii, kterou si máte šetřit.


8) Fyzicky ZPOMALTE - jestli jste celí neví, že se blíží Vánoce a vy máte ještě 3 kila nahoře a chcete si zařadit do kalendáře 5 tréninků týdně, abyste je shodili, zpomalte. Pohyb je důležitý, ale s mírou a teď spíše intenzitu snižujte. Nahraďte ho kořením - skořice, anýz, hřebíček - v perníku nebo svařáčku nám udělají podobnou službu a ještě nás zahřejí :-)


9) Zvyšte příjem BÍLKOVIN - vegetariáni a vegani přeskočí - těm budou muset stačit luštěniny :-) Maso, ryby a vejce - ty by měli mít ve vašem zimním jídelníčku své místo. Maso z ověřených chovů v malém množství je tělu prospěšné - ohřívá a dodává energii. A neexistuje jiná potravina, která by ho nahradila. Takže tepelně upravené maso, nejlépe dlouze vařené, nebo silné hovězí vývary, to je to pravé pro tohle období. Ale pokud jen trochu můžete - vyhněte se velkochovům v obchodních řetězcích. Stresové hormony obsažené v takovém mase v sobě určitě nechcete, hlavně v tomto období, kdy stres může způsobit i velké strachy a vytáhnout ze skříně nejednoho bubáka.


10) POSLOUCHEJTE svoje tělo. Sice by se v tomto období měly jíst pokrmy z kořenové zeleniny, zelí, nákypy nebo koláče, ale jestli vám něco z toho nedělá dobře, nelámejte to přes koleno a užívejte si předvánoční období v klidu a bez výčitek:-)

bottom of page