top of page

Budu šťastná, AŽ ...

Minulý týden se mě můj klient zeptat na jednu "osobní" otázku.


"A po tom, co jste poslechla svou intuici, odešla z práce a začala vlastní podnikání, jste teď spokojená?"


Myslím, že je to jeden z omylů současné populace. Že když uděláme to NĚCO, zajistí nám to nekonečnou spokojenost a štěstí až do konce života.


AŽ si najdu toho pravého, budu šťastná... AŽ budu mít práci, která mě naplňuje, budu spokojená... AŽ zhubnu 10 kg budu se mít konečně ráda... AŽ absolvuji tenhle terapeutický kurz, budu kvalifikovaná pro... AŽ ... AŽ ... AŽ ...


Pamatuji si, že jsem si sama bláhově myslela, že až odejdu z práce, která byla plná toxických lidí, bude mi lépe. Myslela jsem si, že až se na sto procent vrhnu do svého podnikatelského záměru, budu se cítit šťastnější. Že nejtěžší rozhodnutí už je za mnou a teď už bude vše jen zalité sluncem.


No ano, vše tohle jsem cítila ... asi měsíc. To je problém s velkými očekáváními. Nadšení vždycky opadne. Protože nadšení je pozitivní extrém. Naše existence přirozeně tíhne k harmonii, takže pozitivní extrémy jsou vyvažovány extrémy negativními. Takový je život.


 

A život je hlavně plný sraček, které musíme řešit. Okolo nás je v současné době spousta lidí, kteří nám chtějí namluvit, že mají zázračný návod na to, jak vymazat vše negativní v našem životě. Protože my si přeci zasloužíme jen nekonečnou hojnost a štěstí.


To co si podle nás zasloužíme je ale někdy dost v rozporu s tím, co si zasloužíme doopravdy. Samozřejmě, že pokud se celý život shazujeme a nevěříme, že si zasloužíme hojnosti ani co by se za nehet vešlo, tak je potřeba trochu zvednout laťku. A pokud si myslíme, že si zasloužíme úplně všechno, tak ji zase trochu snížit.

Je třeba najít harmonii mezi egem a pokorou, stejně jako ve všem ostatním v našem životě. Protože z jednoho extrému pak plyne automaticky extrém druhý.


A pokud máte pocit, že se celý váš život změní, AŽ budete mít více peněz, více volného času, až budete následovat svoji intuici, až budete mít tu vysněnou práci, tak pro vás mám dvě zprávy. Dobrou a špatnou. Ta dobrá je, že se změní a určitě se budete nějakou dobu cítit vážně super. Pokud např. uděláte nějaké složité rozhodnutí, nebo ustojíte obtížnou situaci, posílí vás to a ten pocit se vám bude líbit. Špatná zpráva je, že pokud čekáte, že ten pocit zůstane, budete zklamaní.


Stejně jako ten pocit, když si koupíte něco, po čem jste už dlouho toužili. První týden to oprašujete a za půl roku už vám ani nepřijde, že to máte. Čím větší očekávání, tím větší prvotní nadšení. Čím větší nadšení, tím tvrdší pád do průměrnosti.


 

Život je plný sraček různé intenzity. A musíme je řešit. A i když se nechávám vést svou intuicí, neznamená to, že mám bezproblémový život. Ještě je přede mnou hodně zkoušek a výzev. Moje intuice mě nevede do bezpečného přístavu, kde na mě čeká stůl plný hojnosti. Vede mě na rozbouřené moře, kde se naučím čelit čemukoliv.


Po první bouři budu silnější a vyrovnanější. Znamená to, že se obloha vyčistí a už nikdy bouře nepřijde? Samozřejmě že přijde a bude možná ještě silnější než ta první. Ale díky tomu, že jsem zvládla tu první, zvládnu i tu druhou a tu další a tu další atd.


Čekat na AŽ nefunguje. Pocit síly a štěstí přinese to, že budeme čelit našim bouřím a dokážeme je v našem životě ustát. A i tak bude tento pocit dočasný. Vrátíme se do přístavu a za chvíli se začneme nudit, za chvíli se pocit síly začne vytrácet. Vždyť jak bychom mohli být silní, když není pro co? A pak je potřeba znovu vyrazit na moře...


Problémy z našeho života nikdy nezmizí, když vyřešíme jeden, objeví se další. My můžeme změnit jen náš přístup k jejich řešení.


Máte ve svém životě také nějaké to AŽ? Něco na co čekáte a doufáte, že až se to stane, pak už budete konečně šťastní?

bottom of page